Suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat

Anja Numminen-Hämäläinen 8.11.1936 — 19.11.2020

Kaipaamme Anjaa taiteilijana, pitkäaikaisena yhdistyksen jäsenenä ja rakkaana ystävänä.

Kuva Anja Numminen-Hämäläisestä

Suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat yhdistyksen täysjäsen vuodesta 1981
Aiheet: Luonto, kukat, maisemat

Synnyin 8.11.1936 Koskella. Taiteilijan ura ei ollut ensisijainen valintani vaan olin 18 vuotta täytettyäni juuri aloittanut harjoitteluni karjanhoitajan ammattiin. Kohtalo oli päättänyt toisin. Vuonna 1954 sairastuin polioon, joka kulki epidemiana Suomessakin ja kuuluin siihen yhteen prosenttiin ihmisistä, joille poliovirus aiheuttaa halvauksen. Vain muutamaa vuotta myöhemmin alkoivat joukkorokotukset Suomessa.

"Kun näen teoksiani painotuotteena
tai näyttelyissä koen, että olen
saanut jotain tehdyksi,
olen onnistunut."


— Anja Hämäläinen

Seuraavat puolitoista vuotta vietin sairaaloissa ja vaikka kuntouduinkin halvauksesta vähitellen, eivät käteni saaneet toimintakykyään takaisin. Petin itseäni hyvin pitkään uskomalla, että kyllä ne kädet sieltä vielä tulevat. Kun Käpylän kuntoutussairaalan lääkäri ehdotti minulle maalausvälineisiin tarttumista suullani, se ei tuntunut lainkaan hyvältä idealta. En vieläkään tiedä kumpi oli vaikeampaa tekniikka vai psyyke. Kun otin siveltimen suuhuni, tunsin, että annoin periksi, hylkäisin käteni ja ajatuksen siitä, että ne voisivat vielä kuntoutua. Oli suuri askel päästä sen tunteen yli mutta kun kerran kokeilin maalaamista, minusta tuntui, että minulle oli annettu lahja, jota minun tuli kehittää.

Vuosien hitaan ja usein tuskallisenkin työskentelyn jälkeen etenin Suulla ja jalalla maalaavien taiteilijoiden yhdistyksen stipendiaatiksi ja vuonna 1981 sain yhdistyksen täysjäsenyyden, joka mahdollistaa taloudellisesti itsenäisen elämän. Maalauksiani on nähty useissa näyttelyissä niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa ja teoksiani on julkaistu kaikissa maanosissa kalenterien ja korttien muodossa. Olen päässyt itsekin matkustamaan taiteilijatapaamisiin lähes ympäri maailman.


Anjan maalauksia

Suurenna kuvaa klikkaamalla, kuvien selaaminen toimii myös näppäimistön pikkunuolilla.

Kuva maalauksesta: Enontekiön superruskaa Kuva maalauksesta: Enontekiön superruskaa Kuva maalauksesta: Suopursut Kuva maalauksesta: Fiskars Kuva maalauksesta: Kukkiva omenapuun oksa Kuva maalauksesta: Kesä Yläneen Pyhäjärvellä Kuva maalauksesta: Vaahteran ruskaa Kuva maalauksesta: Keltainen haapa Kuva maalauksesta: Päivänkakkarat