Suulla ja jalalla maalaavat taiteilijat

Kuinka kaikki alkoi – yhdistyksen historiasta lyhyesti

Kuva maalauksesta: Nerano, Erich Stegmann

Nerano. Alkuperäisteoksen on maalannut suulla Erich Stegmann.

Vuonna 1947 päätti suulla maalaava taiteiljia Arnulf Erich Stegmann (1912–1984), että jonain päivänä hän tulisi työskentelemään yhdessä mahdollisimman monen sellaisen taiteilijan kanssa, joka hänen laillaan teki taideteoksensa suuta tai jalkaa käyttämällä. Kymmenen vuotta myöhemmin tämä toteutuikin kun hänen aloitteestaan pidettiin Vaduzissa, Liechtensteinin pääkaupungissa yhdistyksen perustamiskokous. Näiden kahden keväisen päivän aikana 19–20.3.1957 käynnisti polion vammauttama Erich Stegmann yhdessä 17 muun koolle kutsumansa suulla ja jalalla maalaavan taiteilijan kanssa yhdistyksen yli 50-vuotisen menestystarinan.

Erich Stegmannin motto "Ich will kein mitleid" - en kaipaa sääliä - kuvastaa vielä tänäkin päivänä yhdistyksen ydintä. Kyse ei ole hyväntekeväisyydestä vaan lahjakkaista vammaisista henkilöistä, jotka saavat päivittäisen toimeentulonsa työstään taiteilijana.

Ensimmäinen suomalainen taiteilija, Veikko Auvinen (k. 1979) hyväksyttiin yhdistyksen jäseneksi jo vuonna 1958. Sodassa haavoituttuaan hän ei pystynyt enää käyttämään käsiään vaan opetteli jalalla maalaamisen taidon.

Yhdistyksen alkuperäisissä säännöissä vahvistettiin yhdistyksen puolueeton asema uskonnollisissa, ideologisissa sekä poliittisissa kysymyksissä. Näin ollen eivät jäsenten uskonnollisiin, ideologisiin tai poliittisiin vakaumuksiin perustuvat etuudet tai ennakkoluulot ole sallittuja. Tällä kannanotolla yhdistys osoittaa arvostuksensa jokaista vammaista taiteilijaa kohtaan riippumatta siitä, mistä päin maailmaa tai minkälaisesta kulttuurista hän on lähtöisin. Yhdistyksen toiminta havaittiin nopeasti tarpeelliseksi ja toiminta levisi muihinkin maihin.

Nykyisin yhdistys toimii aktiivisesti 72:ssa maassa ympäri maailman yli 780 jäsenen voimin. Eri maiden yhdistysten yhteistyötä varten on olemassa kansainvälinen yhdistys, VDMFK international.